Share

Praktische tips om open leermateriaal te maken met AI

Hoe maak je open leermateriaal met AI? In dit artikel delen we praktische tips met je om dit te doen. We laten je direct zien welke tools je daarvoor het beste kunt gebruiken. Daardoor kun je actueler en diverser lesmateriaal aanbieden aan je leerlingen en kunnen andere docenten hier ook gebruik van maken. Bovendien verlaagt het ook nog eens de werkdruk!  

Waarom open leermateriaal belangrijk is

Open leermateriaal is erg belangrijk in het onderwijs van vandaag. Door open leermateriaal te gebruiken (en te maken) kun je altijd het nieuwste en meest relevante lesmateriaal aanbieden aan je leerlingen. 

Voor jou  heeft open leermateriaal veel voordelen. Het kan in aanschaf van dure boeken schelen, omdat je publiekelijk toegankelijk materiaal gebruikt. Open leermateriaal kan constant worden bijgewerkt, zodat je leerlingen altijd leren met de meest recente informatie en inzichten zonder te wachten op de volgende editie van een boek. Daarnaast biedt het flexibiliteit omdat je het materiaal kunt aanpassen aan de specifieke behoeften van je leerlingen. Zo kun je het taalniveau aanpassen, extra voorbeelden toevoegen of de volgorde veranderen: net wat er nodig is. Dit alles maakt lesgeven effectiever. 

Je kunt open leermateriaal ook gebruiken om meer samen te werken met andere docenten. Gebruik elkaars creativiteit en kennis om tot optimaal lesmateriaal te komen. 

Bovendien kun je je lessen interactiever en aantrekkelijker maken door video's, quizzen en andere interactieve elementen toe te voegen om je leerlingen betrokken en gemotiveerd te houden. 

Kortom, open leermateriaal biedt jou als docent de mogelijkheid om kosten te besparen, je lessen up-to-date te houden en je onderwijs beter af te stemmen op de behoeften van je leerlingen, terwijl het samenwerking stimuleert en de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. 

Natuurlijk is er ook een kanttekening: je moet wel altijd goed beoordelen of het open materiaal dat je gebruikt, kwalitatief goed genoeg is voor jou en je leerlingen. Maar voor de rest zien wij vooral heel veel voordelen.

ChatGPT leerkrachten


ChatGPT op school
ChatGPT leerlingen



Leerdoel en leerniveau bepalen

Voordat je begint is het belangrijk om het leerdoel en het niveau van het lesmateriaal te bepalen. Met AI kun je het leermateriaal namelijk makkelijk afstemmen op het niveau van de leerlingen. Bijvoorbeeld door het taalniveau te veranderen, de tekst makkelijker leesbaar te maken of de moeilijkheid van de vragen aan te passen. Door te differentiëren met AI kun je ervoor zorgen dat elke leerling op zijn eigen niveau en tempo leert, waardoor de effectiviteit van het onderwijs aanzienlijk verbetert.

cultuurverschillen in de klas

Leermateriaal interactief en visueel aantrekkelijk maken

Als je het leerdoel en het leerniveau hebt bepaald, kun je het leermateriaal aantrekkelijker maken om te lezen. Bijvoorbeeld door het toevoegen van AI afbeeldingen. Door de juiste prompt in te geven kun je aangeven hoe de afbeelding eruit moet komen te zien (wil je hier meer over leren, dan kun je een training volgen om beter te leren prompten). Je kunt zelfs een quiz of video toevoegen om het materiaal nog leuker en interactiever te maken! 


Maak duidelijke beoordelingsmatrixen en deel het materiaal

Vervolgens kun je AI ook gebruiken om objectieve en consistente beoordelingsmatrixen te maken. Bedenk dat oude manieren van beoordelen soms niet meer werken, omdat leerlingen ook AI gebruiken voor hun huiswerk. Laat AI je helpen om hiermee om te gaan. Uiteindelijk upload je het lesmateriaal naar open educatieve platforms, zoals Wikiwijs. Help ook andere docenten door te vertellen welke AI-tool (inclusief versie) en welke prompt je hebt gebruikt om het materiaal te ontwikkelen.

werkdruk onderwijs

Welke tools kun je gebruiken?

Om zelf aan de slag te gaan met open leermateriaal zijn er verschillende tools die je goed kunt gebruiken. We noemen ze hieronder en lichten daarbij toe waarvoor elke tool in het bijzonder geschikt is. 

ChatGPT of Gemini 

Als je het taalniveau van de lesstof wilt afstemmen op het niveau van de leerling om deze fijner en leesbaar en begrijpelijker te maken, kun je Gemini of ChatGPT gebruiken. De basisfuncties zijn gratis te gebruiken. Als je gebruik wilt maken van meer geavanceerde mogelijkheden, kun je een betaald account aanmaken. Ook met Gemini van Google kun je het niveau van de content aanpassen. 

Dall-E 2 of Midjourney

Als je leermateriaal wilt verrijken met AI afbeeldingen, kun je tools gebruiken zoals Dall-E 2 van OpenAI. Hiermee kun je visuele content maken die aansluit op het lesmateriaal. Daarvoor hoef je alleen maar een tekstuele omschrijving in te geven. Natuurlijk kun je ook een prompt gebruiken. Je kunt ook gebruik maken van Midjourney. Deze tool vereist wel een betaalde account. 

Quizlet 

Je kunt je open leermateriaal ook voorzien van interactieve elementen. Hierbij kun je denken aan vragen in quizzen, maar natuurlijk ook aan visueel aantrekkelijke video content. Daarvoor kun je het beste Quizlet gebruiken. Met deze tool heb je als docent keuze uit meer dan 700 miljoen flashcards. Je kunt ook je eigen ontwerp maken. Het leerplatform biedt gepersonaliseerde quizzen en testen. 

Met de tool kun je ook oefentoetsen maken en vragen voor opstellen genereren. Bijvoorbeeld, in een biologieklas kun je een AI-gegenereerde quiz maken over genetica die zowel basisvragen als gevorderde vragen bevat, afhankelijk van het niveau van de leerlingen. Dit maakt differentiatie eenvoudiger en bespaart tijd.

canva voor het onderwijs

AI functies van Canva gebruiken voor open leermateriaal

Een andere tool noemen we hier even apart, omdat het ontzettend mogelijkheden biedt voor het onderwijs. Canva heeft tegenwoordig namelijk diverse AI functies die je kunt gebruiken om open leermateriaal te maken. Je kunt er onder andere gebruikmaken van Magic Write, Draw, Magic Edit en Beat Sync. In Canva kun je ook animaties maken. 

Iedereen die in het onderwijs werkzaam is, kan bovendien een gratis Canva voor het onderwijs account aanvragen. Hiermee krijg je toegang tot talloze templates die speciaal zijn afgestemd op educatieve doeleinden, waardoor je gemakkelijk visueel aantrekkelijk lesmateriaal kunt maken.

1. Magic Write

Magic Write werkt een beetje hetzelfde als de andere bekende AI tools voor het schrijven van content of het aanpassen daarvan, zoals ChatGPT. Het is belangrijk om Canva een duidelijke opdracht te geven. Bijvoorbeeld om een tekst af te stemmen op een bepaald leerniveau, het maken van vragen voor een interview of inspiratie daarvoor.

2. Magic Edit

Met Magic Edit kun je een afbeelding volledig aanpassen. Met deze AI tool kun je een voorwerp in een afbeelding markeren. Vervolgens kun je het gemarkeerde gedeelte vervangen voor iets anders. Dit kun je ingeven via tekst. Canava zoekt zelf een passende afbeelding. Zo kun je iemand met een boek ineens een bos bloemen laten vasthouden.

3. Beat Sync

Als je open leermateriaal meer interactief en visueel aantrekkelijk wilt maken met video content, kun je ook gebruikmaken van Beat Sync in Canva. De tool zorgt ervoor dat de overgangen in de video perfect worden gesynchroniseerd met de muziek eronder.

Stel je voor dat je een video maakt over het leven van bijen voor een natuurproject. Door Beat Sync te gebruiken om muziek en beelden te synchroniseren, maak je de video aantrekkelijker en gemakkelijker te begrijpen voor jonge leerlingen.


4. Text to Image

Afbeeldingen maken voor open leermateriaal kan ook in Canva met Text to Image. Daarbij heb je de keuze uit verschillende stijlen en verhoudingen. Het enige wat je hoeft te doen is een opdracht geven. Bijvoorbeeld “een student die leert in een klaslokaal”


Werkdruk verminderen met AI

AI kun je ook toepassen om de werkdruk voor jezelf te verminderen. Bijvoorbeeld door het in te zetten om consistent te zijn tijdens het beoordelen van huiswerk of toetsen. Als docent kun je de werkdruk ook verlagen door AI te gebruiken om inzicht te krijgen in de leercurve van leerlingen. Je kunt de prestaties over verschillende perioden laten monitoren met elkaar.

Er zijn allerlei mogelijkheden. Je maakt sneller leermateriaal en differentieert materialen ook sneller en eenvoudiger.

Enkele manieren om de werkdruk te verminderen met AI:

-Groeiproces van leerlingen evalueren met AI-platforms
-Huiswerk laten beoordelen door middel rubics of matrixen
-Eenvoudiger differentiëren zonder dat het veel tijd kost

Werkdruk verminderen onderwijs
AI in onderwijs

Ook met AI open leermateriaal creëren?

Ook in het onderwijs wordt AI steeds meer en breder toegepast. Onder andere voor het maken van Open leermateriaal dus, maar het helpt ook bij het verlagen van de werkdruk. Wil je hiermee een goede start maken, je meer verdiepen in het gebruik van Artificial Intelligence en jouw leerlingen hier op een creatieve manier kennis mee laten maken? Dan is de training ChatGPT & AI in de klas een goede basis. De training bestaat uit  verschillende modules. Van kennismaken met Chat GPT en het maken van effectieve prompts, tot aan het creëren van visuele AI en lesmateriaal voor spelend leren. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!